Castlemilk Moorit schapen


We willen ons land graag zo duurzaam mogelijk beheren en dus bij voorkeur geen machines gebruiken omdat deze de grond kunnen beschadigen of compacteren. De keuze om een kleine kudde schapen te gaan houden was dus gauw gemaakt. Ze fungeren als lichtvoetige ‘grasmaaiers’ en bemesten de grond. Als bonus leveren ze vachten die vervilt of tot wol gesponnen kunnen worden en voor de liefhebbers ook nog vlees.

Castlemilk Moorit lam

Ons oog viel op het bijzondere ras Castlemilk Moorit. Een elegant, alert, middelgroot schaap met een mooie bruin-rossige vacht.

Zowel de ooien als de ram zijn gehoornd. Dit voorkomen is te danken aan de voorouders Moeflon, Shetland en Manx Loaghtan. Oorspronkelijk afkomstig uit Schotland is het een sober ras dat weinig ziektegevoelig is, makkelijk aflammert en het hele jaar buiten kan zijn.

Om eventuele ziektes zoveel mogelijk voor te blijven is zorgvuldig weidebeheer belangrijk. Om de paar weken worden onze schapen verweid naar een nieuw stuk gras en bovendien ondersteunen we ze met een natuurlijk kruidenmengsel waar ze dagelijks een handje van mogen snoepen. Dit wordt ons geleverd door kruidenexpert en dierenfytotherapeut Hubert Cremer uit Kleve. We hopen zo het gebruik van antibiotica en andere reguliere medicatie te kunnen vermijden. In noodgevallen roepen we natuurlijk de hulp in van een veearts.

Meer informatie over dit bijzondere schapenras is te vinden bij de Castlemilk Moorit Sheep Society, de Vereniging van Speciale Schapenrassen en de Castlemilk Moorit Rasvereniging België. .